Het toepassen van verschillende technieken werkt vaak niet of zelfs averechts. Je zou verwachten dat spullen en middelen die in onze hobby worden aangeboden, ten goede komen aan het houden van een aquarium of aquascape. Maar de industrie verkoopt niet aan planten, vissen of andere organismen, maar aan de eigenaren. Drie-staps filtratie, maanlicht, verwarmingselementen, en tal van flesjes die de eigenschappen van water aanpassen, zijn hier voorbeelden van.

Een vaas met wat planten
Nieuwkomers raad ik wel eens aan om eerst te oefenen met een vaas of klein aquarium, wat zand (zonder toevoegingen), water uit de kraan (zonder toevoegingen) en planten die weinig CO2 behoeven, zoals Heteranthera zosterifolia (Sterrenkruid), Hemianthus micranthemoides (parelkruid) en Limnophila sessiliflora.
Plaats de vaas of aquarium op een plaats waar voldoende licht is, zoals voor een raam zonder direct zonlicht.
Planten die je aanschaft zijn vaak boven water gekweekt. Onder water worden ze met een veel lagere CO2 concentratie geconfronteerd. Laat je planten daarom eerst 2 weken in je aquarium drijven, waarmee de transitie naar het leven onder water wat makkelijker wordt. Daarna plant je ze in het zand.
Verder gebruik je geen filter, geen verwarming, geen speciale verlichting, geen chemicaliën en geen plantenvoeding. Gewoon he-le-maal niets.
Verwissel wekelijks zo’n 10% – 20 % van het water met kraanwater. Vul een glas of beker met water uit je aquarium, voed er eventueel een kamerplant mee, vul het glas weer met vers water uit de kraan en giet het voorzichtig in je aquarium.
Zodra de meeste planten het goed doen kun je er wat slakjes en / of wat Neocaridina garnalen bij plaatsen. Die hoef je niet te voeren. Het aquarium produceert voldoende voedsel voor ze.
De kans is erg groot dat dit prima gaat werken. Zie ook de LEAF methode.
Bacteriën en zuurstof
Na een tijdje zul je een vettige substantie op het wateroppervlakte aantreffen. Dit zijn bacteriën die zich organiseren in biofilm en organisch materiaal afbreken en daarbij zuurstof verbruiken.
Veel zuurstof treffen we aan bij planten, maar ook aan het wateroppervlakte. Deze bacteriën spelen een essentiële rol in de cyclus van mineralen, zoals N (stikstof) en C (koolstof). Maar aan het wateroppervlakte, waar de diffusie van O2 en CO2 plaatsvindt, zien we liever geen biofilm.
Met een zeer bescheiden toevoer van luchtbelletjes, kun je deze laag aan het wateroppervlakte breken en voorkomen. Je vindt op de markt mini-luchtpompjes die minder dan 1 watt verbruiken. Hang een luchtslangetje aan het pompje en steek dit in het water om luchtbelletjes te creëren. Een luchtsteentje heb je niet nodig.
Hiermee komt de tutorial tot een einde! Je hebt de basis voor aquascaping te pakken. Je planten groeien en je slakken en garnalen planten zich voort. Tijd om te scapen met stenen en hout.
Maar wacht even…
Technologie en interventies
Vaak gaat het mis bij de eerste aquaria of aquascapes die men houdt. Beginners zie ik er invliegen met (niet-gedimde) aquariumverlichting, verwarming, filter, chemicaliën, meetinstrumenten en plantenvoeding.
“Het wordt aangeboden in winkels en online, dus het zal wel nodig zijn.”
“Dure verlichting en dure filters zullen beter werken dan goedkope spullen.”
“Een aquarium moet schoon zijn. Zelf wil je ook niet in je eigen poep en rotzooi zwemmen.“
Afijn, het water wordt troebel. Algen verschijnen op planten, substraat en aquariumruiten. De filter loopt vast. Dus weer terug naar de winkel om nieuwe middeltjes aan te schaffen.
Technologie en interventies doen vaak meer schade dan goed.
Mijn artikelen staan vol met voorbeelden en redenen waarom dit zo is. Voor nu, houdt het beeld van een vaas met wat planten voor ogen wanneer je met aquascaping begint.
Begin dus eenvoudig en met zwakke verlichting. In een grote vaas of klein aquarium is omgevingslicht waarschijnlijk al voldoende!
Met een aquarium, wat zand, kraanwater en zuurstof, heb je de basis al te pakken. En na decennia aquascaping bevalt deze benadering, die ook wel eens low tech aquascaping wordt genoemd, mij nog altijd prima.
Blijf scapen,
Ruud