Schoonmaken van een aquarium
Het schoonmaken van een aquarium is veel minder belastend dan vaak wordt aangenomen. De grootste boosdoeners zijn over het algemeen het gebruik van standaard, niet gedimd licht, onnodig (constant) verwarmd, te laag zuurstofgehalte, te veel vissen en overvoeding.
Hoe herken je te weinig zuurstof in aquarium
Zuurstof is de belangrijkste parameter voor je waterkwaliteit. Bij waterzuivering wordt er gekeken naar de hoeveelheid zuurstof die wordt verbruikt in water. Wordt er veel zuurstof verbruikt, dan is er sprake van vervuiling omdat bacterieen die het vuil verwerken, veel zuurstof nodig hebben. Als dit zuurstof er niet is, kunnen bacterieen het vuil niet meer verwerken, zoeken dieren het wateroppervlakte op, happen vissen naar adem en stinkt het water.
Leer meer over het toevoegen van zuurstof in het water.
Waarom wordt mijn aquarium zo snel vies
Dat hangt af van wat je onder vies verstaat. Vies in de zin van afvalresten onstaat voornamelijk door uitscheiding van vissen. Door minder vissen te houden en deze vissen niet te veel te voeden, zul je minder afvalresten zien.
Let wel, deze afvalresten zijn niet per definitie slecht. Als je naar beeldmateriaal kijkt van vissen in het wild, zul je ze zien zwemmen over de bodem dat bezaait is met afvalresten en algen. In die condities zijn vissen ook geevolueerd.
Het kan fout gaan, wanneer het opgeloste zuurstof in het water door de afvalresten omlaag gaat.
Hoe weet je of je aquarium water goed is
Je kunt diverse parameters meten, maar de cijfers op zichzelf staand geven niet een definitief antwoord. Een pH van 7.8 lijkt bijvoorbeeld hoog, maar is de gemiddelde pH in een gemiddelde bak met water. En meet je later op de dag nog een keer, dan kan deze best een stuk lager zijn.
Het water uit de Nederlandse kraan is over het algemeen prima voor aquaria. Zonder enkele extra behandeling.
Als het water in je aquarium niet stinkt en heel helder oogt, mag je er van uitgaan dat het water gezond is.
Sommige aquaria of aquascapes hebben een bepaald thema en bepaalde vissen die van hard of juist zacht water houden. En / of van warm of juist koud water.
Let wel: kamertemperatuur is meestal niet koud, maar gematigd of subtropisch. Het water in je aquarium zal de temperatuur van de kamer aannemen. Voor echt tropische aquaria heb je een verwarmingselement nodig.
Het water in Nederland kan best hard zijn. Voor het houden van zacht water zit er maar één ding op: verdun het kraanwater met osmose water.
Hoe vaak moet je water verversen van een aquarium
Dat hangt af van meerdere zaken. In sommige situaties volstaat een paar keer per jaar. In andere situaties zou iedere dag gewenst zijn.
Als je één keer per week 10% van je water ververst zit je voor biotopen en aquascapes meestal goed.
Heb je een echte visaquarium, oftewel, vooral een hoop vissen, dan zul je het percentage van 10% moeten ophogen naar 50% en / of de frequentie van 1 keer per week moeten ophogen naar 2 keer per week.
Hoe lang moet het licht branden in een aquarium
Planten en dieren hebben een circadiaan ritme. In de zomer is het lang licht. In de winter korter. Deze duur kun je prima aanhouden voor je aquaria. Voor echt tropische aquaria kun je alles de temperatuur en het licht door het jaar wat constanter houden.
Dus hoe lang houd je het licht aan? 12-14 uur is prima. Zo kun je ’s avonds ook nog van je aquarium genieten.
Hoe zit het dan met algen? Ook algen hebben een circadiaan ritme. Om algen te voorkomen moet je de intensiteit van het licht goed beheersen. Een tijdsgebonden dimmer is echt een must voor de hobby. Bijvoorkeur een dimmer waarbij je de intensiteit kunt aanpassen gedurende de dag.
Dit is een prima recept:
- 08:00 de lichtintensiteit op 1% (licht gaat dus aan)
- 14:00 de lichtintensiteit op 10-20% (met name afhankelijk van omgevingslicht; hoe meer omgevingslicht, hoe meer intensiteit je aquariumlicht nodig heeft om reflecties tegen te gaan; zet je aquarium bij voorkeur dus op een donkere locatie)
- 20:00 de lichtintensiteit op 1%
- 22:00 de lichtintensiteit op 0% (licht gaat uit)
Leer meer over verlichting.
Kan er kraanwater in een aquarium
Jazeker. In Nederlands kraanwater zijn de concentraties giftige stoffen zeer laag. In Nederland kraanwater zitten alle mineralen die je planten en dieren nodig hebben. Planten hebben vaak behoefte aan wat extra. Overigens zijn veel mineralen in hogere concentraties ook giftig. Giftigheid hangt samen met concentratie.
Het enige nadeel van kraanwater is dat het soms aardig wat calcium kan bevatten. Dit zorgt voor witte lijnen aan het wateroppervlakte. Door het kraanwater te verdunnen met bijvoorbeeld osmosewater, neemt de calcium concentratie af. Maar daarmee ook alle overige concentraties.
De meeste planten en vissen in de hobby houden van wat zachter water. Ongewervelden houden over het algemeen van wat harder water. Calcium kunnen ze echter ook uit voedsel halen. Kijk er dus niet zwart-wit naar.
Lees meer over kraanwater voor een aquarium.
Hoe krijg je meer zuurstof in een aquarium
Een laag aquarium heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ook voor opgelost zuurstof. Zuurstof komt water onder meer binnen via het wateroppervlakte. Een laag aquarium heeft in verhouding tot het watervolume, een groot wateroppervlakte.
Het wateroppervlakte moet wel schoon zijn. Vaak onstaat er een laag biofilm op het water met bacterieen die diffusie bemoeilijken en zelf heel veel zuurstof gebruiken. Met een skimmer houdt je het wateroppervlakte schoon. Maar een bescheiden luchtslangtje dat een aan luchtpompje hangt, werkt net zo effecief. Een 1 Watt luchtpompje is voldoende om het wateroppervlakte van een aquarium van een halve meter in lengte, brandschoon te houden.
Dit zorgt ook voor wat waterbeweging. Een filter zorgt doorgaans voor nog meer waterbeweging waardoor het zuurstofrijk water bovenin naar onderen wordt gebracht.
Een andere manier om de concentratie opgelost zuurstof te verhogen is door een lagere watertemperatuur aan te houden. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger de concentratie zuurstof. De temperatuur verlagen voor tropische vissen is niet handig en ook onnodig. Tropische labyrinthvissen kunnen zuurstof zelfs uit de lucht halen. Het punt is: over het algemeen houden we vissen op een te hoge temperatuur. Meestal worden condities gecommuniceerd waarin vissen kweken. Dat wil niet zeggen dat je het hele jaar door deze temperaturen moet aanhouden. Kijk dus kritisch naar het gebruik van een verwarmingselement en geef je vissen de temperatuur waarin ze in de natuur leven. Dan krijgen ze vanzelf de opgeloste zuurstof die ze nodig hebben.
Planten zorgen ook voor zuurstof. Planten zijn sowieso erg gunstig voor een gezond aquarium. Planten leveren overdag zowel zuurstof af direct in het water, als via de wortelen in het substraat. Dat laatste is erg gunstig voor de gezondheid van de bodem en daarmee je aquarium. Heb je geen planten die in substraat wortelen, houdt het substraat gewoon zo dun mogelijk.
Leer meer over het toevoegen van zuurstof in het water.
Hoeveel keer per dag moet je vissen eten geven
Vissen eten naar verhouding veel minder dan mensen. Veel mensen hebben de neiging om hun eigen behoefte, zoals eten en temperatuur, te projecteren op hun vissen.
Over het algemeen consumeert een vis gemiddeld 2% van zijn lichaamsgewicht per dag. Heb je een aquarium met 20 kleine tetra vissen rondzwemmen, dan kun je 2% x 20 gram aan vis (overeenkomend met 20 kleine tetra vissen) = 0.4 gram voer. Meet het maar eens uit; dat is niet veel.
Ook een of meerdere dagen overslaan is geen enkel probleem. Bovendien zwemt er ook levend voer rond in een aquarium. Dit kun je stimuleren door veel droge bladeren, zoals eikenbladeren, aan een aquarium toe te voegen. Heel veel vissen in de hobby komen uit wateren, waarvan de bodem bedekt zijn met een laag bladeren. Dit kun je in een aquarium prima nabootsen.
Is een luchtpomp nodig in een aquarium
Niet noodzakelijk, mits het wateroppervlakte schoon blijft. Dit is vaak niet het geval. Het primaire doel van een luchtpomp is het schoonhouden van het wateroppervlakte. Een heel klein luchtpompje van 1 of 2 watt, waar een luchtslangetje aanhangt, is al voldoende om het wateroppervlakte van een gemiddelde 75 liter aquarium schoon te houden.
Een luchtpomp kun je ook gebruiken om heel veel bellen het water in te blazen. Hierdoor wordt wel degelijk de concentratie opgeloste zuurstof in het water mee verhoogd, maar het geluid waarmee dit gepaard gaat moet je kunnen waarden.
Blijf scapen.
Ruud
Blijf scapen,
Ruud
PS. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me gerust een bericht: