Plantenvoeding kopen

Ontvang voor 10 euro (incl. verzending) plantenvoeding in een brievenbuspakje en voorzie een goed beplant aquarium van 100 liter voor 2 jaar lang van de belangrijkste mineralen.

De plantenvoeding bestaat uit de volgende minerale zouten (apart verpakt):

  • 170 gram kaliumnitraat, KNO3
  • 104 gram magnesiumsulfaat, MgSO4
  • 29 gram kaliumdiwaterstoffosfaat, KH2PO4

Nog niet te verkrijgen. Via deze weg inventariseer ik de behoefte. Zou je via deze site plantenvoeding willen afnemen, laat het hieronder volledig anoniem weten.


Gebruiksaanwijzing

Apart of mixen
Je kunt minerale zouten apart houden of mixen in een bakje of container waarin ze opgeslagen kunnen worden. In beide gevallen geldt dat je de zouten op een droge en koele lokatie moet bewaren.

Om droge zouten te mixen gebruik je een plastic lepeltje. Schudden doet de zouten in droge staat juist scheiden vanwege de verschillen in korrelgrootte.

Droog of vloeibaar
Een klein beetje minerale zouten kun je wekelijks in een aquarium toedienen, of je lost een groter deel vooraf op in zuiver water om zo je eigen vloeibare plantenvoeding te maken. Wekelijks dien je een kleine hoeveelheid van deze oplossing toe aan je aquarium.

Zuiver water is gedemineraliseerd / demi water te koop online of in een supermarkt. Water uit een RO filter is ook prima geschikt.

Eenvoudige dosering

Mix alle zouten in een goed afsluitbaar bakje of container met een plastic lepeltje. Voeg wekelijks 3 gram toe in een goed beplant aquarium van 100 liter.

Of voeg eerst een mix van 50 gram toe aan een fles of doseerflacon met 500 ml zuiver water. Voeg wekelijks 30 ml van deze oplossing toe in een goed beplant aquarium van 100 liter. Even kort schudden voor gebruik.

Hiermee worden wekelijks de concentraties verhoogd met ongeveer 10 ppm nitraat, 7 ppm kalium, 2 ppm magnesium, 2 ppm fosfaat (en 8 ppm zwavel).

Je kunt 1x 3 gram of 30 ml per week toevoegen, maar 2x 1,5 gram of 15 ml of 3x 1 gram of 10 ml, verspreid over de week, geniet de voorkeur.

Afwijkingen
Heb je een 50 liter aquarium? Doseer dan wekelijks ongeveer de helft: 1,5 gram of 15 ml. Heb je een 150 liter aquarium? Doseer dan ongeveer 4,5 gram of 45 ml.

Heb je een 100 liter aquarium, maar zouden de planten ook passen in een aquarium van 50 ml, doseer dan ongeveer de helft: 1,5 gram of 15 ml. Pas de wekelijkse dosering dus aan op jouw situatie.

Je werkt altijd bij zeer ruwe benadering. Jij en ik weten niet hoeveel iedere plant in jouw aquarium nodig heeft. Dit geldt natuurlijk voor alle manieren van plantenbemesting. Het enige dat telt is dat er voldoende mineralen aanwezig zijn.

Wil je minerale zouten liever niet mixen, lees hieronder verder en ga aan de slag met de rekentabel.

Aangepaste dosering

Wellicht wil je de mineralen liever scheiden in aparte doseerflacons. Of heb je meerdere beplante aquaria. Of gebruik je bijvoorbeeld sterk verdunt water voor waterwissels. Of misschien heb je een doseerflacon met grotere of kleinere inhoud?

Download de rekentabel en pas de rode cellen aan op jouw situatie of wensen.

Watervolume
Baseer het watervolume van je aquarium op de vraag wat de minimale grootte van het aquarium zou kunnen zijn voor je planten. Staan je planten in 150 liter water, maar zouden ze ook prima in 40 liter kunnen staan, houd dan 40 liter aan.

Duur
Het aantal weken laat je afhangen van de hoeveel gram dat je kunt oplossen in een doseerflacon. Houdt maximaal 50 gram per 500 ml zuiver water aan omwille van de oplosbaarheid van zouten in water.

Mineralen
In de grijze cellen lees je met hoeveel gram mineralen je de doseerflacons moet vullen en ook hoeveel ml je wekelijks aan je aquarium moet toevoegen.

PPM
Wil je ook de gewenste ppm per mineraal aanpassen? Ook dat kan in deze rekentabel (niet zichtbaar in de afbeelding).


Over minerale zouten

Wat zijn minerale zouten?

Plantenvoeding bestaat uit mineralen. Mineralen komen in een aquarium vrij uit de afbraak van afvalstoffen en worden ook aangevuld door waterwissels met kraanwater.

Van nitraat, kalium, magnesium en fosfaat kunnen de hoeveelheden te weinig zijn. Dit tekort vul je aan met plantenvoeding, oftewel mineralen.

Droog komen mineralen voor als zouten. Een zout bestaat uit een verbinding tussen twee verschillende mineralen. Door zouten op te lossen in water komen de mineralen vrij.

Hoe nemen planten mineralen op?

Onder water nemen planten mineralen voor een groot deel op via hun bladeren. Dit geldt ook voor planten die bekend staan als wortelvoedend, zoals zwaardplanten en ‘crypts’ (Cryptocoryne).

Bovendien komt een deel van de mineralen in het substraat terecht. Ook in zand. In het substraat kunnen ze (uiteindelijk) door plantenwortels worden opgenomen.

Het voeden van planten in aquaria is dus erg makkelijk.

Waarom minerale zouten?

Minerale zouten zijn veel goedkoper dan andere middelen die dezelfde mineralen bevatten. Met droge zouten betaal je niet voor (duur) water in vloeibare plantenvoeding of voor klei- of andere korrels waar mineralen aan zijn toegevoegd (voedingsbodem of aquasoil).

Bovendien kun je zelf plantenvoeding samenstellen. Bijvoorbeeld door de plantenvoeding complementair te maken aan andere mineralen-bronnen, zoals de wekelijkse waterwissels op basis van kraanwater.

Daarom let ik niet op de overige macro-nutriënten calcium en zwavel. In kraanwater zit voldoende van beide. Omdat zouten gepaard voorkomen, bevat plantenvoeding vaak ook zwavel. In tegenstelling tot calcium is zwavel erg onschuldig voor andere mineralen.

En zelf je plantenvoeding maken is best leuk!

Voor wie zijn minerale zouten geschikt?

Voor een typisch vissenaquarium, met veel vissen en waar planten vooral als decoratie dienen, zou je geen plantenvoeding nodig moeten hebben. Afbraak van afvalstoffen en waterwissels levert voldoende mineralen op.

Voor aquaria waar planten een hoofdrol vervullen en onder low energy condities worden gehouden (lage lichtintensiteit en geen toevoeging van CO2 gas), is de plantenvoeding die hier wordt aangeboden prima.

Voor high energy condities ( hoge lichtintensiteit en CO2 gas injectie) zul je én meer van deze minerale zouten nodig hebben én de mineralen moeten aanvullen met tenminste ijzer, maar waarschijnlijk ook alle andere micro-nutriënten (sporenelementen).

Als met zuiver(der) water wordt gewerkt, zul je sowieso micro-nutriënten moeten toevoegen. Micro-nutriënten voeg je op aparte dagen van je macro-nutriënten toe.