Nature Scapes staat voor een beetje aquatische natuur in een glazen bak. Gewoon ter ontspanning en vermaak. Even wegdromen. “Nature escapes”, zoals je wilt. In feite een aquarium dus. Alleen staan vissen niet centraal in een aquascape, maar zijn ze onderdeel van het geheel. En soms ontbreken ze volledig.

Mijn achtergrond is biologie, maar bovenal decennia aan ervaring met beplante aquaria en aquascaping. Momenteel heb ik 9 beplante aquascapes in huis en een zwartwater biotoop. Mijn kennis en ervaring deel ik op deze website.

De informatie op mijn blog wijkt her en der af van wat je elders op het internet leest. Vroeger werden aquaria met minimale middelen gehouden. Een lamp boven de bak, wat spijkers in het substraat, en planten en vissen deden het prima. In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam er een industrie op gang die ons vertelde welke producten gekocht moesten worden om succesvol aquaria en aquascapes te houden. Maar vrijwel al deze producten zijn niet nodig en kunnen zelfs averechts werken. Zie het artikel Technologie is gevaarlijk.

Voor een prima start met aquascaping met planten, raad ik je de artikelen Aquariumplanten, Het beplant aquarium en Aquascaping voor beginners aan.

Blijf scapen,
Ruud


Privacy by design