Opstarten aquarium versnellen

Home / Techniek / Opstarten aquarium versnellen | Leestijd 2 min. | Update 22 januari 2023

Het opstarten of indraaien van een aquarium betekent meestal het bevorderen van bacteriën die het giftige ammoniak omzetten naar nitraat. Het zou ongeveer een maand duren voordat deze ‘goede bacteriën’ het aquarium gezond houden.

De biologie van een aquarium heeft haar eigen tempo. Voor gevorderde hobbyisten is dit geen enkel probleem. Maar veel beginnende aquariaanen hebben haast en kunnen niet wachten om vissen in het aquarium te zien rondzwemmen.

Veel hobbyisten denken het opstarten van een aquarium te kunnen versnellen, maar meten hun eigen handelingen met instrumenten die de industrie ze aanreikt. Het is een farce en de industrie vaart er wel bij.

De industrie verkoopt ammoniak uit een flesje, bacteriën uit een flesje, en test strips of druppels waarmee de verschillende stikstofverbindingen (ammoniak / ammonium, nitriet, nitraat) gemeten kunnen worden. Doe er ook maar wat middeltjes bij om de KH te reguleren en te meten, zodat de bacteriën optimaal zullen reproduceren.

De temperatuur van het water flink omhoog brengen en aan de slag. Ammoniak doseren, meten, herhalen, net zo lang tot alleen nog nitraat wordt gemeten. Het aquarium is gereed voor dieren.

En met alle middeltjes kun je de doorlooptijd met minstens de helft reduceren.

Waarschijnlijk is dit ook zo. Met name door verhoging van de temperatuur. De levende bacteriën in een flesje zijn door het gebrek aan zuurstof waarschijnlijk in een inactieve staat terecht gekomen, waar ze niet zo snel uit zullen komen. Bovendien mag je je afvragen of het wel de juiste bacteriën zijn, maar dit onderwerp ga ik hier even parkeren.

Waarom je het opstarten van een aquarium niet kunt versnellen

Wat heb je nu eigenlijk gereduceerd? Antwoord: de metingen.

En om te kunnen meten heb je dermate veel ammoniak nodig, dat het aquarium in een onzichtbare, verhitte stortplaats is veranderd. Deze stortplaats trekt andere bacteriën aan dan de bacteriën (en archaea) waar je aquarium behoefte aan heeft.

In het aquarium zal de concentratie ammoniak veel lager zijn en zul je de temperatuur waarschijnlijk terugbrengen, nadat de meting zegt dat je aquarium is ingedraaid. Dit trekt andere soorten bacteriën (en archaea) aan. Gewoon een kwestie van even afwachten.

Waarom lijkt het dan altijd goed te gaan nadat het indraaien van het aquarium is versneld?

Omdat het stikstof gevaar een beetje overschat wordt. Zo is ammoniak meestal in het veel minder gevaarlijke ammonium aanwezig. En is de hoeveelheid ammonium dat gedurende de dag, beetje bij beetje, wordt geproduceerd door onder andere uitscheiding door vissen, erg beperkt. Er zijn maar heel weinig bacteriën (en archaea) nodig om dit te verwerken. En die bacteriën zetten het ammonium ook nog eens direct om in nitraat. Er komt geen nitriet vrij.

Heb je planten (of algen), dan is het gevaar nog verder ingeperkt omdat stikstofverbindingen een voedingsstof voor ze zijn.

Hoe draai je een aquarium in?

Lees het artikel over het opstarten of indraaien van een aquarium.

Blijf scapen,

Ruud