NPK-MgS plantenvoeding

Voeg wekelijks 1 gram NPK-MgS poeder per 100 liter toe (= 50 ppm) aan je aquascape.

Voor 10 euro (incl. verzending) ontvang je een brievenbuspakje met een mix van 250 gram NPK-MgS poeder.

Dit is ongeveer gelijk aan 5 flesjes plantenvoeding. Het poeder is duurzaam verpakt.

Ingrediënten
80% Kaliumnitraat KNO3
10% Kaliumfosfaat KH2PO4
10% Magnesiumsulfaat MgSO4


Bestel direct


Plantenvoeding

Planten hebben mineralen nodig. Een waterwissel met kraanwater en biologische activiteit in je aquarium leveren alle mineralen die je planten nodig hebben. Vaak is dit niet voldoende en hebben planten behoeften aan grotere hoeveelheden. Met name aan stikstof en kalium.

Bijvoorbeeld bij een hoge plantendichtheid. Of wanneer er weinig vissen rondzwemmen. En zeker als planten (deels) boven het wateroppervlakte groeien of als er CO2 in het water wordt geïnjecteerd en de lichtintensiteit bovendien sterk is.

Door MPK-MgS poeder toe te voegen, neemt de concentratie van de meeste behoevende mineralen toe. Deze mineralen zweven in het water en komen deels ook in het substraat terecht. Planten nemen deze mineralen op via de bladeren en deels via de wortels.

Productinformatie

NPK-MgS mineralen mix

De NPK-MgS mix levert de meest behoevende mineralen in poedervorm. Met name stikstof (N) en kalium (K), en daarnaast een beetje fosfor (P), magnesium (Mg) en zwavel (S).

De NPK-MgS mix is gebaseerd op een aantal plantkundige studies waaruit een verhouding van 10 N : 6 K : 1 P : 1 Mg : 1 S kan worden afgeleid.

De NPK-MgS mix heeft zelf de verhouding 10 N : 11 K : 1 P : 1 Mg : 1 S. Naar verhouding wat meer kalium, omdat dit enerzijds het resultaat is van de gebruikte poeders en anderzijds, omdat het voordelig uitkomt omdat juist kalium vaak de meest schaarse mineraal is.

De NPK-MgS mix bestaat uit 80% kaliumnitraat (KNO3), 10% kaliumfosfaat (KH2PO4) en
10% magnesiumsulfaat (MgSO4). Dit lost in water op als nitraat (NO3), kalium (K), fosfaat (PO4), magnesium (Mg) en SO4 (sulfaat).

Overige mineralen

Calcium hoort in het bovenstaande rijtje thuis, maar ontbreekt in de NPK-MgS mix. In het Nederlandse kraanwater zit hoogstwaarschijnlijk voldoende calcium. In het Vlaamse kraanwater waarschijnlijk ook. Calcium is te herkennen aan de witte strepen op de ruiten van je aquascape, vlak boven het wateroppervlakte. Wil je toch calcium toedienen, voeg dan wat calciumcarbonaat CaCO3 toe.

IJzer ontbreekt in de NPK-MgS mix, omdat planten maar heel weinig ijzer nodig hebben en er voldoende ijzer in kraanwater zit. Desondanks kan ijzer niet beschikbaar zijn voor planten. Bijvoorbeeld omdat het sterk reageert met, met name, fosfaat. Wil je ijzer toedienen, voeg dan IJzer(II) gluconaat / ferro-gluconaat / Fe2+ toe.

Overige sporenelementen, oftewel de mineralen waar planten maar een klein beetje van nodig hebben, ontbreken ook in de NPK-MgS mix. Ook deze mineralen zijn in kraanwater aanwezig. Door een waterwissel met kraanwater uit te voeren, vul je de sporenelementen aan.

Lees verder over mineralen en plantenvoeding.

Algen

Deze plantenvoeding veroorzaakt geen algen” of “in deze plantenvoeding zit geen stikstof of fosfaat ter voorkoming van algen”. Dit soort teksten zijn misleidend.

Alles wat goed is voor planten is namelijk ook goed voor algen. Maar alles wat slecht is voor planten hoeft nog niet slecht voor algen te zijn. Algen hebben dus altijd een streepje voor.

Desondanks is het niet moeilijk om algen te voorkomen. De oplossing ligt echter niet bij plantenvoeding. Althans, een gebrek aan bepaalde mineralen kan slecht zijn voor planten en dat werkt algen weer in de hand. Maar een surplus aan mineralen staat niet per definitie garant voor algen. Dat maakt de zogenaamde Estimative Index wel duidelijk, waarbij bewust een surplus aan mineralen wordt gedoseerd.

Je leest er meer over in het artikel over algen.


Gebruiksaanwijzing

Doseer per gebruik

Doseer 1 gram NPK-MgS poeder om tot 50 ppm NPK-MgS te komen in een 100 liter beplante aquascape.

Je kunt een klein beetje poeder direct toevoegen in het water van je aquascape. Of gebruik een klein bekertje, laat er wat aquariumwater inlopen, voeg 1 gram poeder toe, een beetje schudden en verspreid de oplossing in je aquascape.

Hoe de exacte oplossing eruit ziet kun je lezen in het artikel over plantenvoeding.

Omdat ik veel aquascapes onderhoud gebruik ik zelf een maatbeker waarin ik aquariumwater en een aantal gram NPK-MgS toevoeg. Vervolgens gebruik ik een doseerspuit om de oplossing te verdelen over mijn aquascapes.

Doseringsschema

Mineralen kunnen elkaar op meerdere manieren in de weg zitten. Je kunt dus alle mineralen toevoegen, maar dat maakt ze nog niet beschikbaar voor planten. Calcium kan bijvoorbeeld de opname van magnesium verhinderen. En ijzer kan met fosfaat binden. Voeg daarom verschillende mineralen op verschillende dagen toe.

Voorbeeld van een wekelijkse dosering:

  • Zondag 5% waterwissel met kraanwater (en dus sporenelementen)
  • Woensdag 1 gram NPK-MgS
  • Vrijdag doseer je eventueel wat ijzer

Sporenelementen vul je aan met nieuw kraanwater. Met een waterwissel haal je water uit je aquascape en vul je het water weer aan met nieuw kraanwater. Door verdamping zul je iets meer kraanwater moeten toevoegen dan wat je eruit haalt.

Op andere dag(en) doseer je NPK-MgS. Sla je eens een week of twee weken over? Geen enkel punt.

Afwijkingen

Bevat je aquascape meer of minder dan 100 liter, doseer dan het aantal liter / 100 liter = X gram NPK-MgS.

Heb je een aquascape van 115 liter, dan los je dus 115/100 = 1,15 gram op. Daar heb je dus een gevoelige keukenweegschaal voor nodig. Afronden naar 1 gram is ook een optie. Dosering van plantenvoeding is per definitie bij benadering. Dit geldt voor iedere vorm van plantenvoeding.

Naast watervolume die je er goed aan ook te kijken naar de plantendichtheid, CO2 concentratie en lichtintensiteit. Afhankelijk van jouw situatie kun je wekelijks meer of minder doseren:

SituatieDosering
Weinig planten0,5 gram / 100 liter
of
1 gram / 200 liter
Veel planten + lage CO2 concentratie
of
Hoge CO2 concentratie* + weinig lichtintensiteit
1 gram / 100 liter
Veel planten + Hoge CO2 + veel lichtintensiteit2 – 4 gram / 100 liter
of
1 gram / 100 liter op 2 – 4 dagen
* Hoge CO2 concentratie door CO2 injectie of bladeren boven wateroppervlakte.

Monitoren van plantsignalen

Dosering van plantenvoeding is dus per definitie bij benadering. Planten laten echter zien of ze voldoende mineralen binnenkrijgen. Met name door chlorosis. Oftewel, de vergeling van bladeren.

Meestal vormt CO2 het probleem bij planten. Door gebruik te maken van een drijfplantje, wat onbeperkt toegang heeft tot CO2, kun je monitoren of er voldoende mineralen in het water aanwezig zijn.

Als de planten onder water vergelen, maar het drijfplantje niet, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een CO2 probleem. Als ook het drijfplantje vergeelt, dan zijn er hoogstwaarschijnlijk te weinig mineralen in het water en zul je je dosering moeten aanpassen.