Iwagumi is een aquariumlandschap bedacht door Takashi Amano. Hij is een bekende pionier van een naturalistisch concept in aquascaping. Als natuurfotograaf verwierf Amano de vaardigheden in het observeren van de natuurlijke omgeving en de stroming van water in verband met de steenvorming door de krachten van de natuur.

Wat is Iwagumi

Iwagumi is een Japanse term die wordt gebruikt om een ​​soort aquascaping in de aquariumhobby te beschrijven. Het verwijst naar een specifieke stijl van het rangschikken van rotsen, zand en andere materialen in een aquarium om te lijken op een miniatuur, gestileerd landschap geïnspireerd door het natuurlijke landschap van Japan. De term Iwagumi betekent letterlijk “rotsformatie” in het Japans.

Het doel van Iwagumi aquascaping is om een ​​harmonieuze en uitgebalanceerde compositie te creëren die lijkt op een natuurlijk tafereel, zoals een rotsachtige kustlijn of een bergketen. De opstelling van rotsen en andere elementen wordt meestal gedaan op een manier die beweging en stroming suggereert, zoals water dat van een rotsachtige helling naar beneden stroomt of wind die door het landschap waait.

iwagumi

Wat zijn de belangrijkste elementen van een Iwagumi aquascape?

De belangrijkste elementen van een Iwagumi-aquascape omvatten doorgaans:

 • Rotsen: Het belangrijkste element in een Iwagumi-aquascape is de rotsformatie. De rotsen zijn meestal zo gerangschikt dat ze een natuurlijke, vloeiende vorm creëren die op een landschap lijkt.
 • Zand of grind: Het zand of grind in een Iwagumi-aquascape helpt om een ​​natuurlijke en harmonieuze overgang tussen de rotsen en het water te creëren.
 • Water: Het water in een Iwagumi-aquascape dient als achtergrond voor de rotsen en andere elementen. Het doel is om helder en schoon water te creëren dat de schoonheid van de rotsformatie benadrukt.
 • Planten: Planten kunnen worden gebruikt om het natuurlijke gevoel van een Iwagumi-aquascape te versterken. Bij traditionele Iwagumi aquascaping ligt de focus echter op de rotsen en de algehele samenstelling, dus planten worden meestal spaarzaam gebruikt.
 • Verlichting: Goede verlichting is belangrijk in een Iwagumi-aquascape omdat het de verschillende texturen en vormen van de rotsen en andere elementen benadrukt. LED-lampen worden vaak gebruikt omdat ze helder, intens licht geven en tegelijkertijd energiezuinig zijn.
 • Hard scape: De harde scape verwijst naar de rotsen, zand en andere niet-levende elementen in de aquascape. Deze elementen zijn meestal gerangschikt om een ​​natuurlijke en harmonieuze stroom te creëren.

Het is vermeldenswaard dat Iwagumi aquascaping een zeer gestileerde vorm van aquascaping is en dat er enige ruimte is voor interpretatie in termen van wat een “typische” Iwagumi aquascape is. Desalniettemin worden de hierboven genoemde elementen doorgaans als essentieel beschouwd om een ​​Iwagumi-aquascape als authentiek te beschouwen.

Wat voor soort rotsen zijn het beste voor Iwagumi aquascaping?

Er zijn verschillende soorten stenen die vaak worden gebruikt bij Iwagumi aquascaping, waaronder:

 • Seiryu Stone: Seiryu Stone is een soort Japanse kalksteen die veel wordt gebruikt in Iwagumi aquascaping. Het wordt gewaardeerd om zijn natuurlijke, uitgebalanceerde vorm en zijn vermogen om een ​​heldere en schone wateromgeving te creëren.
 • Drakensteen: Drakensteen is een soort basaltrots dat bekend staat om zijn unieke textuur en patroon. Het wordt vaak gebruikt in Iwagumi aquascaping om een ​​natuurlijke en ruige look te creëren.
 • Lavasteen: Lavasteen is een soort poreus gesteente dat bekend staat om zijn unieke textuur en het vermogen om een ​​stabiele omgeving te bieden voor waterplanten.
 • Leisteen: Leisteen is een soort plat, gelaagd gesteente dat vaak wordt gebruikt bij Iwagumi aquascaping om een ​​natuurlijke en evenwichtige look te creëren.
 • Graniet: Graniet is een soort hard, dicht gesteente dat vaak wordt gebruikt in Iwagumi aquascaping vanwege zijn natuurlijke, evenwichtige uiterlijk en duurzaamheid.

Het is vermeldenswaard dat het type steen dat u kiest voor uw Iwagumi-aquascape afhangt van uw persoonlijke voorkeuren, de grootte van uw aquarium en het soort waterleven dat u wilt behouden. Verschillende stenen hebben verschillende eigenschappen die de omgeving van uw aquarium kunnen beïnvloeden, dus het is belangrijk om de juiste rotsen te kiezen voor uw specifieke behoeften.

Hoe rangschik je de rotsen en andere materialen in een Iwagumi aquascape?

De opstelling van rotsen en andere materialen in een Iwagumi aquascape is een cruciaal onderdeel van het ontwerp. Het doel is om een ​​natuurlijke en harmonieuze stroom te creëren die lijkt op een gestileerd landschap. Hier zijn enkele tips voor het rangschikken van de rotsen en andere materialen in een Iwagumi aquascape:

 • Begin met een duidelijke visie: voordat u begint met het rangschikken van de rotsen en andere materialen, is het belangrijk om een ​​duidelijke visie te hebben van hoe uw Iwagumi-aquascape eruit moet zien. Dit zal u helpen bij het rangschikken van de elementen.
 • Gebruik een brandpunt: Een brandpunt is een element in de aquascape dat dient als het belangrijkste aandachtspunt. In een Iwagumi-aquascape is het brandpunt meestal een grote rots die de compositie verankert.
 • Evenwicht en symmetrie: Het doel van een Iwagumi aquascape is het creëren van een evenwichtige en harmonieuze compositie. Probeer bij het rangschikken van de rotsen een gevoel van symmetrie en evenwicht te creëren door stenen van verschillende grootte en vorm zo te plaatsen dat er een natuurlijke en harmonieuze stroom ontstaat.
 • Beweging creëren: Een van de belangrijkste elementen van een Iwagumi aquascape is beweging, die kan worden gecreëerd door de rotsen en andere elementen zo te rangschikken dat ze stroming suggereren, zoals water dat van een rotsachtige helling naar beneden stroomt of wind die door het landschap waait.
 • Gebruik negatieve ruimte: Negatieve ruimte is de lege ruimte in de aquascape. In een Iwagumi-aquascape is negatieve ruimte net zo belangrijk als de rotsen en andere elementen. Gebruik negatieve ruimte om een ​​gevoel van evenwicht te creëren en om de schoonheid van de rotsen te benadrukken.
 • Experimenteer en pas aan: het rangschikken van de rotsen en andere materialen in een Iwagumi aquascape is een iteratief proces. Wees niet bang om te experimenteren en aanpassingen te maken totdat je de look hebt bereikt die je wilt.

Het is vermeldenswaard dat de opstelling van stenen en andere materialen in een Iwagumi-aquascape een zeer persoonlijk en creatief proces is, en er is niet één “juiste” manier om het te doen. De sleutel is om te experimenteren, plezier te hebben en je fantasie te gebruiken om een ​​uniek en mooi Iwagumi aquascape te creëren.

Welke planten zijn geschikt voor Iwagumi aquascaping?

Als het gaat om het selecteren van planten voor een Iwagumi aquascape, is het belangrijk om planten te kiezen die de natuurlijke uitstraling van de rotsen aanvullen en een harmonieuze compositie creëren. Hier zijn enkele soorten planten die veel worden gebruikt in Iwagumi aquascaping:

 • Mossen: Mossen, zoals Java Moss en Taiwan Moss, zijn kleine, compacte planten die vaak worden gebruikt in Iwagumi aquascaping om een ​​natuurlijke en weelderige uitstraling te creëren. Ze zijn ook relatief onderhoudsarm, waardoor ze een populaire keuze zijn onder aquascapers.
 • Varens: Varens, zoals Microsorum pteropus en Anubias nana, zijn winterharde planten die zeer geschikt zijn voor Iwagumi aquascaping. Ze hebben delicate, kanten bladeren en kunnen een vleugje elegantie toevoegen aan het aquascape.
 • Cryptocoryne: Cryptocoryne, zoals Cryptocoryne wendtii en Cryptocoryne beckettii, zijn populaire planten voor Iwagumi aquascaping. Ze hebben brede bladeren en kunnen een gevoel van diepte en dimensie toevoegen aan het aquascape.
 • Voorgrondplanten: Voorgrondplanten, zoals Hemianthus callitrichoides en Eleocharis parvula, zijn kleine, compacte planten die vaak worden gebruikt om een ​​weelderige voorgrond te creëren in Iwagumi aquascaping.
 • Tapijtplanten: Tapijtplanten, zoals Dwarf Hairgrass en Glossostigma elatinoides, zijn laagblijvende planten die kunnen worden gebruikt om een ​​weelderig, groen tapijt op de voorgrond van het aquascape te creëren.

Het is vermeldenswaard dat het type planten dat u kiest voor uw Iwagumi aquascape afhangt van de grootte van uw aquarium, de lichtomstandigheden en de waterchemie. Verschillende planten hebben verschillende eisen, dus het is belangrijk om de juiste planten te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

Hoe onderhoud je een Iwagumi aquascape?

Het onderhouden van een Iwagumi-aquascape vereist een consistente en grondige routine om het aquarium gezond en visueel aantrekkelijk te houden. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor het onderhouden van een Iwagumi aquascape:

 • Waterverversingen: Regelmatige waterverversingen zijn essentieel voor het behoud van de waterkwaliteit en het voorkomen van ophoping van schadelijke stoffen in het aquarium. Het is aan te raden om elke twee tot vier weken een deel van het water in uw Iwagumi aquascape te verversen, afhankelijk van de grootte van het aquarium en het aantal planten en dieren erin.
 • Schoonmaken: Het schoonmaken van het aquarium en zijn componenten is belangrijk voor het behoud van de algehele gezondheid van het systeem. Dit omvat het verwijderen van vuil en overtollig voedsel, het schoonvegen van het glas en het reinigen van het filter.
 • Snoeien: Regelmatig snoeien van planten is belangrijk om hun vorm te behouden en een gezonde groei te bevorderen. Het is ook een goede gelegenheid om dode of vergelende bladeren te verwijderen en de planten er op hun best uit te laten zien.
 • Verlichting: Verlichting is een belangrijk aspect van het onderhoud van een Iwagumi-aquascape, omdat het helpt bij het bevorderen van een gezonde plantengroei en het algehele uiterlijk van de aquascape kan beïnvloeden. Zorg voor consistente lichtomstandigheden en vervang de lampen indien nodig.
 • Bemesting: als uw Iwagumi-aquascape levende planten bevat, moet u ze mogelijk regelmatig bemesten om de voedingsstoffen te leveren die ze nodig hebben voor een gezonde groei. Er zijn verschillende kunstmestproducten beschikbaar en het is belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor het type planten in uw aquascape.
 • Algenbestrijding: Algengroei kan een veelvoorkomend probleem zijn in Iwagumi-aquascapes, vooral als de licht- en wateromstandigheden niet optimaal zijn. Regelmatige reiniging en het onderhouden van consistente waterparameters kunnen algengroei helpen voorkomen. Als algen een probleem worden, zijn er verschillende behandelingen en preventieve maatregelen die u kunt nemen, zoals het verkorten van de belichtingstijd, het verhogen van de waterstroom of het toevoegen van planten waarvan bekend is dat ze effectief zijn in het verwijderen van algen.

Door deze stappen te volgen en een consistente routine aan te houden, kunt u uw Iwagumi-aquascape jarenlang gezond en mooi houden.

Wat zijn enkele belangrijke ontwerpprincipes waarmee u rekening moet houden bij het maken van een Iwagumi aquascape?

Iwagumi aquascaping is een stijl van aquariumontwerp die het gebruik van rotsen en andere natuurlijke materialen benadrukt om een ​​harmonieuze en esthetisch aangename compositie te creëren. Hier zijn enkele belangrijke ontwerpprincipes waarmee u rekening moet houden bij het maken van een Iwagumi aquascape:

 • Eenvoud: Iwagumi aquascapes staan ​​bekend om hun eenvoud en minimalisme. De focus ligt op de schoonheid van de rotsen en andere natuurlijke materialen, in plaats van op een heleboel extra elementen.
 • Evenwicht: Evenwicht is een belangrijk aspect van Iwagumi aquascaping, omdat het helpt bij het creëren van een harmonieuze en esthetisch aangename compositie. Bij het rangschikken van rotsen is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, vorm en plaatsing van elk stuk, evenals met de algehele balans van de aquascape.
 • Stroming: Iwagumi aquascapes zijn bedoeld om de natuurlijke stroom van een rivier of beek na te bootsen, met de rotsen en andere materialen die zo zijn gerangschikt dat ze een gevoel van beweging creëren. Bedenk bij het rangschikken van de materialen in uw Iwagumi-aquascape hoe ze kunnen worden geplaatst om een ​​gevoel van stroming te creëren.
 • Contrast: Het gebruik van contrast kan helpen om de rotsen en andere materialen in een Iwagumi-aquascape te laten opvallen. U kunt bijvoorbeeld een combinatie van lichte en donkere rotsen gebruiken, of de rotsen zo rangschikken dat er schaduwen en hooglichten ontstaan.
 • Proportie: Proportie is een belangrijk aspect van Iwagumi aquascaping, omdat het de algehele look en feel van de aquascape kan beïnvloeden. Houd bij het rangschikken van de rotsen en andere materialen rekening met het aandeel van elk element, evenals het totale aandeel van de aquascape.
 • Natuur: Iwagumi aquascaping is bedoeld om het gevoel van een natuurlijke omgeving op te roepen, dus het is belangrijk om na te denken over hoe de materialen die je gebruikt een gevoel van natuur kunnen creëren. Houd bij het selecteren van planten rekening met soorten die veel voorkomen in rivierbeddingen of beekjes en rangschik ze op een manier die hun natuurlijke groeipatronen nabootst.

Door deze ontwerpprincipes in gedachten te houden, kunt u een Iwagumi-aquascape creëren die harmonieus, visueel aantrekkelijk en trouw is aan de natuurlijke stijl van dit type aquascaping.

Hoe kies je de juiste maat en verhouding stenen voor je Iwagumi aquascape?

De grootte en het aandeel van rotsen in een Iwagumi-aquascape zijn belangrijke factoren die de algehele look en feel van de aquascape kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele richtlijnen om u te helpen bij het kiezen van de juiste maat en het juiste aandeel stenen voor uw Iwagumi aquascape:

 • Grootte: De grootte van de rotsen in een Iwagumi aquascape moet in verhouding staan ​​tot de grootte van het aquarium. Gebruik voor een klein aquarium kleinere stenen en voor een groter aquarium grotere stenen. Houd daarnaast rekening met de grootte van de andere elementen in de aquascape, zoals planten en andere decoratieve items, en kies stenen die in verhouding staan ​​tot deze elementen.
 • Proportie: Het aandeel stenen in een Iwagumi aquascape is ook belangrijk. Idealiter zou er een balans moeten zijn tussen grotere en kleinere rotsen, waarbij de grotere rotsen dienen als de belangrijkste aandachtspunten en de kleinere rotsen worden gebruikt om de gaten op te vullen en een gevoel van stroming te creëren.
 • Aantal stenen: Het aantal stenen in een Iwagumi aquascape is een andere belangrijke factor om te overwegen. Te weinig stenen kunnen resulteren in een onevenwichtige compositie, terwijl te veel stenen de aquascape er rommelig uit kunnen laten zien. Een algemene vuistregel is om tussen de drie en vijf grote stenen te gebruiken, en verschillende kleinere stenen om gaten op te vullen.
 • Vorm: De vorm van de rotsen in een Iwagumi aquascape is ook belangrijk, omdat deze de algehele look en feel van de aquascape kan beïnvloeden. Kies stenen met interessante vormen en texturen en rangschik ze op een manier die een gevoel van stroming en balans creëert.

Door rekening te houden met deze factoren, kunt u de juiste maat en verhouding stenen kiezen voor uw Iwagumi aquascape en een visueel aantrekkelijke en harmonieuze compositie creëren.

Wat zijn enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het maken van een Iwagumi aquascape?

Hier zijn enkele veelgemaakte fouten die u moet vermijden bij het maken van een Iwagumi-aquascape:

 • Overbevolking: Een van de belangrijkste principes van Iwagumi aquascaping is eenvoud en minimalisme, dus het is belangrijk om te voorkomen dat de aquascape te vol wordt met te veel stenen of andere decoratieve elementen. Hierdoor kan de aquascape er rommelig uitzien en de schoonheid van de rotsen en andere natuurlijke materialen wegnemen.
 • Onjuiste plaatsing van stenen: het plaatsen van de stenen op een onevenwichtige of onhandige manier kan afbreuk doen aan de algehele look en feel van de aquascape. Zorg ervoor dat u rekening houdt met de grootte, vorm en plaatsing van elke steen en rangschik ze op een manier die een gevoel van balans en stroming creëert.
 • Gebruik van de verkeerde planten: Iwagumi aquascaping is bedoeld om het gevoel van een natuurlijke omgeving op te roepen, dus het is belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor dit type aquascaping. Vermijd het gebruik van planten met felle of onnatuurlijke kleuren of die een agressieve groeiwijze hebben, omdat deze afbreuk kunnen doen aan de natuurlijke uitstraling van de aquascape.
 • Onjuiste verlichting: Goede verlichting is belangrijk voor zowel de gezondheid van de planten als het algehele uiterlijk van de aquascape. Vermijd het gebruik van verlichting die te fel of te intens is, omdat dit hard kan zijn voor de planten en afbreuk kan doen aan de natuurlijke uitstraling van de aquascape.
 • Zonder rekening te houden met de achtergrond van het aquarium: De achtergrond van het aquarium is een belangrijk onderdeel van het algehele uiterlijk van het aquascape. Vermijd het gebruik van een te drukke of afleidende achtergrond, omdat dit afbreuk kan doen aan de schoonheid van de rotsen en andere natuurlijke materialen.

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kunt u een Iwagumi aquascape creëren die visueel aantrekkelijk, harmonieus en trouw is aan de natuurlijke stijl van dit type aquascaping.

Oyaishi

De grootste rots die je in de lay-out ziet, is de Oyaishi-rots die het middelpunt vormt van het hele ontwerp. Dit middelpunt van aantrekking vormt een hoek met de waterstroom en bootst een natuurlijke rivierrots na.

Fukiushi

De Fukuishi is de op een na meest massieve rots naast Oyaishi en moet hetzelfde zijn als zijn verloop, toon en kleur. Traditioneel kan zijn plaats rechts of links van de belangrijkste steen zijn om als evenwichtsstuk te dienen.

Soeishi

De aantrekkingskracht van de grotere stenen wordt benadrukt door de rol van de Soeishi, de derde van de meest massieve rotsen in de iwagumi-stijl.

Suteishi

Deze stenen zijn de kleinere in de lay-out en verwijzen vaak naar de “offerstenen” omdat de bloeiende planten altijd zullen bedekken. Hoewel de Suteishi nooit de centrale rol kan spelen, brengt zijn rechtmatige plaats in de stenen architectuur de esthetische aantrekkingskracht van aquascape iwagumi in evenwicht.

Stenen voor Iwagumi

We weten nu hoe deze eenvoudige Aquascape iwagumi een krachtige indruk kan maken door aarde op te hopen en rotsen te combineren. Daarom spelen rotsen een cruciale rol in deze opstelling.

De rotsen die u moet kiezen, moeten overeenkomen met de afmetingen van uw aquarium. Ik geef de voorkeur aan getextureerde dan gladde rotsblokken voor de twee belangrijkste rotscomponenten van iwagumi-stijl.

Aantrekkelijke rotsstukken kunnen een sterke visuele impact geven. U kunt desgewenst meer stenen toevoegen als u uw lay-outopties wilt verbreden.

Onthoud dat stenen in de tank kleiner lijken dan in het echte leven. Kies de natuurlijk ogende stenen van andere afmetingen dan de fijngerande stenen die machinaal zijn gesneden.

De kleur van de rotsen zou het middelpunt moeten zijn; ze moeten de kleuren van de door u gekozen vissen en planten aanvullen.

Je kunt je stenen uit de natuur verzamelen als je weet hoe je ze moet schoonmaken en uitharden voordat je ze gebruikt. Als je naar een LFS gaat, moedigen ze je misschien aan om daar je lay-out op te stellen en te kopen wat je nodig hebt.

Licht voor Iwagumi

Goede verlichting glinstert op het kabbelende water. Het accentueert schaduwen die de rotsen creëren. Deze glinsterende effecten kunnen bewegingen projecteren op deze eenvoudige aquascape iwagumi-lay-outs.

Dankzij het formaat van aquascape iwagumi is het eenvoudig om kleinere aquaria direct te verlichten.

U moet ervoor zorgen dat uw verlichting voldoende is voordat u een plant kiest. Een tapijtplant is een gebruikelijke keuze voor aquascape in iwagumi-stijl en heeft voldoende licht nodig.

voorgestelde verlichting:

LED-spots
Metaalhalogenide-units of Overtank-armatuur
Twee T5-lampen van 24 W met reflectoren, fotoperiode van 6 uur of iets dergelijks
Aanvullende behoeften

De meeste tapijtplanten hebben CO2 nodig om volledig te kunnen groeien. Ik zou je nooit aanraden om te beginnen met een tapijtlandschap zonder CO2-injectie.

De aquascape iwagumi ziet er eenvoudig maar bedrieglijk uit. Veel ervaren aquarianen ondervinden moeilijkheden bij het kweken van een weelderig tapijt zonder de benodigde bemesting en het gereguleerde systeem van CO2 voor aquaria.

Voorgestelde CO2

Systeem onder druk van 2 kg op solenoïde, diffusor van glas/keramiek, 4KH-valcontrole

Meststoffen

Regelmatige magere dosis (1/5-1/7) EI-equivalent zal goed werken voor Iwagumis. Kleine tapijtplanten trekken minder voedingsstoffen aan in vergelijking met stengelplanten. Magerder doseren voorkomt dat het tapijt dikker wordt en snel vol raakt. Algen kun je herkennen en snel verwijderen.

Aquarium voor Iwagumi

Tanks met langere beplanting hebben een uitstekend kijkperspectief nodig voor aquascape iwagumi, dus de lengte van de tank moet twee of drie keer zo lang zijn als de plant op de achtergrond.

We willen een gevoel van openheid om een ​​bredere horizon te accentueren. Aquascaping-rotsen en -substraat zouden een grotere vooraanzichtruimte van meer dan de helft van de tank moeten domineren.

De ideale watercapaciteit voor deze scape is van 12 gallon tot 20 gallon. Je Iwagumi-stenen moeten overeenkomen met de tankgrootte.

Voorgesteld tankprofiel

Ik wil je een voorbeeldtank aanbevelen voor deze aquascape. Mijn aquascape iwagumi-tank meet 60 x 30 x 36 centimeter of 24 x 12 x 14 inch, 63 gallon watercapaciteit, OptiWhite-glas, randloos, beugelloos.

Filtratie systeem voor Iwagumi

Potfilters met glazen pijpen waar voldoende open water is, vormen een effectief filtersysteem. Ik gebruik een externe container met biologische en mechanische media, 1.550 lph/341-gallon glaswerk.

De waterstroom moet stabiel zijn, zodat er voldoende CO2 naar de planten kan worden gestuurd, meer nog in het substraatniveau. Dit proces veegt het vuil van de tapijtplanten naar de filterinlaat.

Reinheid is van vitaal belang voor aquascape in iwagumi-stijl om te voorkomen dat de schadelijke algen de schoonheid van dit rotswerk aantasten.

Substraat voor Iwagumi

Tapijtplanten kunnen goed gedijen met Aquasoil omdat het toelaat om met veel gemak de waterkolom meer te doseren. Je kunt cosmetisch zand gebruiken als je een specifieke kleurtint nodig hebt, maar dat ziet er onnatuurlijk uit voor aquascape iwagumi.

Meer uitstekende substraten (<2 mm) kunnen een betere wortelgroei voor uw kleine tapijtplanten mogelijk maken. Vermijd grof grind ter grootte van een erwt, omdat de wortels er mogelijk niet stevig aan blijven kleven.

Planten voor Iwagumi

Omdat aquascape iwagumi doet denken aan een enorm rotsachtig landschap, wordt vaak gekozen voor een grasachtige, bodembedekkende plantensoort. Gebruik voor de achtergrond hoger groeiende planten zoals Vallisneria nana of Eleocharis vivipara.

U hoeft uw stijl niet te beperken tot de klassieke puristische toets, en u kunt stengelplanten of roodgekleurde planten gebruiken om een ​​zachtere indruk te krijgen. Iwagumis kan evolueren en je kunt het opnieuw uitvinden zolang je het principe van rotsformatie behoudt.

Veel voorkomende planten voor aquascape iwagumi

HC of Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’
Glossostigma elatinoides
Eleocharis acicularis of Dwerghaargras
Lilaeopsis brasiliensis
Blyxa japonica
Echinodorus tenellus
Pogostemon helferi
Staurogyne sp.
Riccia fluitans (vastgebonden aan rotsen, ondergedompeld)
Rotala sp. (achtergrond)
Eleocharis vivipari (achtergrond)
Vallisneria nana (achtergrond)
Micranthemum Monte Carlo
Marsilea crenata

Aquascape iwagumi volgt een bepaalde regel om geen overvloed aan gemengde vissen te selecteren.

Omdat deze stijl zuiverheid impliceert, zullen verschillende scholen vissen van dezelfde soort geweldig werken voor iwagumi. Het verbeeldt de pure rust gerelateerd aan de waarde van water.

Vissen voor Iwagumi

Sommige kleine delicate visjes zullen deze stijl goed aanvullen. Vissen moeten vrij kunnen zwemmen in open water. Als je een aantal grote vissen huisvest, kan het rotsarrangement klein lijken in de iwagumi-stijl die je wilt uitdrukken.

Ongewervelde dieren voor Iwagumi

Caridina multidentata
Trigonostigma in het bijzonder
Kristalrode garnaal

Onderhoud van een Iwagumi

Denk niet na wanneer het ontwerp minimaal is; het onderhoud is eenvoudig. Onthoud dat er maar één plantensoort is in aquascape iwagumi. Je moet er goed voor zorgen om te gedijen en zijn rijke groene kleur te behouden. Anders ziet uw display er saai uit.

Planten in Iwagumi zijn wortelvoeders en om ze in stand te houden is een rijk substraat en een effectief filtersysteem vereist. Je moet de waterwaarden in goede conditie houden en de planten aanvullen met extra voedingsstoffen om te gedijen.

Stijlen zoals Iwagumi zijn vatbaar voor algen, en dat juich je niet toe omdat er geen bodemvoeders of algeneters in je aquarium zijn gehuisvest om dit te eten. Het maakt het onderhoud moeilijk, want u hebt apparatuur nodig om de klus te klaren.

Ik nam aan dat elke liefhebber in deze hobby deze op voorhand kent. Specifieke richtlijnen zijn bij de hand wanneer u een thema-aquarium zoals Aquascape iwagumi wilt.

Volg deze stappen:

Vervang de helft van het water elke dag gedurende 14 dagen, daarna twee keer per week.
Op het moment dat u uw tapijtplant vestigt, zal elke week snoeien ze dicht en strak maken.
Bemest de planten dagelijks.
Reinig het filter elke maand.
Reinig het tankglas elke week.

Conclusie

Aquascape iwagumi is een rotsarchitectuur die puurheid van ontwerp impliceert. Het belangrijkste criterium is het gebruik van slechts één steen in verschillende maten en deze te rangschikken volgens het principe van deze Japans geïnspireerde rotsformatie.

Omdat het minimalisme promoot, bestond de lay-out niet uit drijfhout of andere versieringen, maar uitsluitend uit stenen als middelpunt, waarvan het aantal eindigt op een oneven getal (3, 5 of 7).

Het basisontwerp van Tanshoku Tanei of Aquascape iwagumi vertaalt zich in slechts één vissoort en één plantensoort. Het is de meest zuivere en rechtlijnige benadering van de Japanse aquariumarchitectuur.

Er zijn enkele iwagumi-stijlen waarbij meer vissen en planten kleurrijk en speels zijn, maar de zuiverheid neemt in waarde af. Een aquariaan moet de discipline behouden om zijn creatie beschrijvend en natuurlijk te maken.

De Aquascape iwagumi is een zuurverdiende maar lonende ervaring. Het belichaamt de Japanse principes van spiritualiteit, eenvoud en rust.