Dario tigris

Home / Dario tigris

Dario tigris

Leestijd 6 min. | Gewijzigd | Onderwerp Planten

De Dario tigris zoals de wetenschappelijk naam van het visje luidt, dat ook de Dario sp. “Myanmar”, Dario “Pyjamas” of Black tiger badis wordt genoemd, is klein-blijvende vissoort met een “sit-and-wait” levensstijl. Geen actieve zwemmer dus, maar loeren en wachten tot er een klein beestje voorbij komt zwemmen.

Achtergrond

Herkomst

Dario tigris komt voor in beekjes en rivieren die afwateren in de rivier Mogaung, in de staat Kachin in Myanmar. Het zijn doorgaans kleine, troebele poelen met dichte groei van waterplanten of ondergedompeld gras.

Het water is zacht, terwijl de alkaliteit, en daarmee de pH, relatief hoog is. De temperatuur fluctueert behoorlijk met het seizoen.

Dario tigris versus Dario dario

Dario tigris heeft wat weg van het veel bekendere Bengaals vuurtje, Dario dario. De Dario dario is afkomstig uit zijriviersystemen die afwateren in de Brahamaputra-rivier in delen van de staten West-Bengalen en Assam, India, hoewel het ook kan reiken tot in Bhutan.

Een eerste verschil met dit visje, is het formaat van Dario tigris. Ik schat in dat Dario tigris zo’n halve centimeter groter is. Dat lijkt natuurlijk niet veel, maar gezien het formaat van deze visjes, maakt een halve centimeter behoorlijk wat uit.

Links: Dario tigris. Rechts: Dario dario.

Gedrag van Dario tigris

Net als de Dario dario, is Dario tigris geen actieve zwemmer. Het blijft voor langere perioden dezelfde positie innemen. In een goed beplant aquarium zul je dus vaak je best moeten doen om het visje te vinden.

Waar ik Dario dario regelmatig kan vinden tussen drijfplanten, zie ik dit bij Dario tigris helemaal niet terug. De visjes houden zich overal in een aquarium op en zie ze vaak in een beschutte plek dicht bij de bodem.

Net als Dario dario zijn ze niet happig op standaard vissenvoer. Misschien negeren ze het volledig. Ik heb er zelf weinig tot geen ervaring mee, omdat ik ze alleen levend voer geef: Artemia nauplii en azijnaaltjes.

Daarnaast kun je met weinig moeite een aquarium zo inrichten dat er automatisch levend voer zal verschijnen (zie verderop).

Sociaal gedrag

Over het sociaal gedrag is weinig bekend. Op basis van mijn eigen ervaring, lijkt het gedrag, zoals bij veel vissoorten, seizoensgebonden te zijn. Gedurende de koelere maanden lijkt Dario tigris zich in groepen op te houden. Een onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes is voor mij niet waarneembaar.

Kweek

Gedurende de warmere maanden, vormen mannetjes een territorium en lokken ze vrouwtjes in hun territorium om te paren. Ze lijken paartjes te vormen. De mannetjes vertonen dan hun bekende, felle kleuren in ’tijger’ patroon en zijn veel in de buurt te vinden van een vrouwtje.

Dario tigris lijken niet actief op hun nakomelingen te jagen. Maar van broedzorg is zeker geen sprake.

Overigens sta ik open voor het ruilen van vrouwelijke exemplaren. Stuur een mailtje naar dario-tigris@nature-scapes.nl.

Houden van Dario tigris

Het houden van Dario tigris in een relatief klein, sterk beplant aquarium is heel makkelijk.

Aquarium

Solitair

Mijn voorkeur gaat uit naar het houden van Dario tigris in een groep, maar soms houd ik mannetjes voor een langere tijd solitair. Een aquarium met een totale oppervlakte van 100 cm (2x lengte + 2x breedte), dus bijvoorbeeld een omtrek van 25 x 25 cm, is geschikt om een enkel exemplaar Dario tigris solitair te houden. Maar een totale oppervlakte van 120 cm (bijvoorbeeld een aquarium van 30 x 30 cm) voelt al een stuk prettiger om naar te kijken.

Wil je in zekere mate een zelf-voorzienend aquatisch ecosysteem creëren, dan zou ik naar 160 cm gaan. Bijvoorbeeld een aquarium van 40 x 40 cm of 50 x 30 cm. Dit geeft populaties nematoden en kleine kreeftachtigen kans om zichzelf in stand te houden.

Paartje

Meerdere mannetjes zou ik alleen in een aquarium met een groot oppervlakte houden. Mocht je het geluk hebben een vrouwelijk exemplaar te hebben, dan kun je een paartje houden in een aquarium met een totale oppervlakte van 160 cm. In de winter zou een kleiner aquarium prima zijn, maar in de zomer, als de temperatuur stijgt, kan het er wild aan toe gaan en kijkt een groter aquarium prettiger. Zelf houd ik ze in aquaria met een 60 x 30 cm afmeting.

Groep

Wil je meerdere mannetjes houden, dan kan een oppervlakte van 160 cm werken. Zeker in de winter. Maar voor permanent zou ik gaan voor een bak van 240 cm. Bijvoorbeeld 80 x 40 cm.

Dat is natuurlijk een aardig aquarium voor zo’n klein visje. Maar als het je ook om de aquascape te doen is, dan kan dit echt een bevredigend resultaat opleveren.

Wanneer opgejaagd kunnen de Dario visjes uit een open aquarium springen. Dit is overigens niet echt bijzonder, want we zien dit bij zo’n beetje iedere andere vissoort ook terug. Bij voldoende zwemruimte en een centimeter of 5 speling aan de bovenkant, beperk je het risico. Een aquariumhoogte van 25 cm of meer is prima.

Water

Onbehandeld kraanwater is prima geschikt voor het houden (en kweken) van Dario tigris. Wil je iets meer tegemoet komen aan de natuurlijke omstandigheden, dan zou ik het water verdunnen met osmosewater en vervolgens wat kaliumcarbonaat K2CO3 aan het water toevoegen. Zo gaat de hardheid van het water omlaag, maar de alkaliteit omhoog.

Temperatuur

De temperatuur fluctueert zowel gedurende de dag/nacht en met het seizoen. Gebruik geen verwarmingselement. Ook niet in de winter.

Inrichting

Zand, wat stenen, hout, droge bladeren, en heel veel planten. Tips voor planten:

  • Sterrenkruid, Heteranthera zosterifolia
  • Dwergambulia, Limnophila sessiliflora
  • Rotala rotundifolia, bijvoorbeeld een variant met een oranje gloed zoals R. rotundifolia h’ra.
  • Amerikaans parelkruid, Hemianthus Micranthemoides
  • Ludwigia sp. mini super red, dat mooi contrasteert met het groen van de andere plantsoorten

Op de voorgrond en tussen stenen en hout kun je spelen met grasachtige plantsoorten zoals Lilaeopsis en Cryptocoryne parva.

Verlichting

De genoemde planten doen het prima zonder CO2 injectie. Wanneer je geen CO2 injecteert doe je er goed aan de intensiteit te beperken. Planten hebben maar heel weinig licht nodig om gezond te zijn. Full spectrum verlichting is absoluut niet nodig. Een desktop lamp werkt ook prima. Lees meer over verlichting.

Filter

Je belangrijkste filter zijn gezonde planten en biofilm. Houdt het wateroppervlakte schoon met behulp van een luchtpompje en luchtslangetje. Of tijdens het uitvoeren van een waterwissel kun je het oppervlakte schoonhouden met een slang of beker en daarmee het wateroppervlakte af te zuigen. Een skimmer werkt ook prima.

Onderhoud

Een wekelijkse waterwissel van 10% van het watervolume is prima. Haal 10% eruit en vul het direct aan met onbewerkt kraanwater. Althans, dit geldt voor -in ieder geval- Nederlands kraanwater.

Tussen opeenvolgende waterwissels kun je wat plantenvoeding doseren. Wat stikstof en kalium en een beetje magnesium en fosfor. De overige mineralen worden aangevuld met de waterwissel en door afvalstoffen in het aquarium.

Door geregeld droge bladeren in het aquarium te brengen, zal de microbiota worden gevoed en daarmee ook kolonies van detrivoren. Deze staan op het menu van Dario tigris.

In een goed beplante aquarium met een door bladeren of mulm bedekt substraat, kun je genoeg natuurlijk voer aantreffen, zoals kleine nematoden en kreeftachtigen. Zeker als er naar verhouding zeer weinig vissen aanwezig zijn. Zo nu en dan wat droge bladeren naar de bodem laten zinken is voldoende om de populaties van deze kleine detrivoren te voeden. En daarmee dus een Dario visje.

Dit kun je aanvullen met het zelf cultiveren van levend voer. Ik voer ze een paar keer per week Artemia nauplii. Deze cultiveer ik met behulp van een Artemia nauplii schaal, zonder gebruik te maken van een luchtpompje.

Medebewoners

Neocaridina garnalen en slakken. Beide leiden niet tot een plaag. Slakken kunnen in aantallen flink oplopen in aquaria met veel vissen en daarmee veel voer.

De nakomelingen van garnalen staan op het menu van Dario tigris. Je doet er goed aan om Neocaridina garnalen in een aparte bak te kweken.

Lees verder over het beplant aquarium.

Blijf scapen,
Ruud

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me een bericht: