Aquascape voorbeelden
Aquascapes. Een beetje aquatische natuur in een glazen bak. Gewoon ter ontspanning en vermaak. Als een levend schilderij. Een soort van aquarium. Maar dan met minder focus op vissen en meer focus op het geheel. Over de herkomst van aquascaping en de verschillende stijlen aquascapes, is online veel informatie te vinden. Ik kijk er als volgt tegenaan.
Biotoop versus landschap
Wat mij betreft het belangrijkste onderscheid in aquascaping: biotoop versus landschap.
Biotoop
Bij een biotoop wordt een stuk aquatische natuur geïmiteerd. Om een biotoop te scapen zou je met een schep en emmer naar een beekje in Nederland kunnen gaan en dit in een glazen bak thuis vormgeven. Of je haalt de spullen elders om een ander biotoop in een bak tot leven te brengen.
Een voorbeeld van een biotoop tref je hieronder aan. Een reconstructie van een stukje zijrivier van de Chodelka rivier in de buurt van Bełżyce in Polen. Gemaakt door Bartłomiej Paśnik.
Soms is er geen sprake van een exacte imitatie, maar worden materialen gebruikt die niet afkomstig zijn uit de biotoop, maar uit de buurt of uit een winkel.
Landschap
Een landschap is gebaseerd op de terrestrische (landelijke) natuur. De natuur boven water dus. Zoals een stuk bos. Met hout en stengelplanten kan een miniatuur bos worden nagebootst, dat vervolgens met water wordt gevuld. Een voorbeeld tref je hieronder aan.
De bekende Iwagumi aquascape is een ander bekend voorbeeld, gebaseerd op berglandschappen. Of eigenlijk op Japanse rotstuinen, maar die zijn weer gebaseerd op berglandschappen.
Dat maakt een landschap soms een beetje raar. Een miniatuur bos of miniatuur bergen, onder water, waar vissen doorheen zwemmen.
Inspiratie in plaats van imitatie
In plaats van het imiteren van een landschap, kan een landschap ook een inspiratie vormen voor een aquascape.
De ‘nature style’ aquascapes, bekend van Amano Takashi, is geïnspireerd op een stuk bos of bosrand, maar vormt geen miniatuur imitatie.
Hout en stenen vormen de zogenaamde hardscape en nemen doorgaans een dominante rol in. Soms zijn het voornamelijk hout en planten (‘jungle style’).
Soms voornamelijk stenen.
En soms een combinatie, zoals je hieronder aantreft. Gemaakt door Dave Pierce van Aquarium Gardens.
Nergens op de wereld tref je dit soort aquascapes onder water aan. Ook de planten die in aquascaping worden gebruikt, zijn van origine voornamelijk afkomstig van wetlands en moerrassen.
Hierdoor wordt vaak, maar zeker niet altijd, CO2 injectie toegepast om iets meer tegemoet te komen aan de hogere CO2 concentraties in de atmosfeer.
Aquatisch versus terrestrisch
Deze dimensie lijkt volledig overeen te komen met de vorige dimensie, maar heeft betrekking op de fysieke grenzen van de aquascape. Stopt het aan het wateroppervlakte of wordt een deel boven het wateroppervlakte in beschouwing genomen.
Het stuk boven water kan minimaal zijn. Denk aan een aquascape waarbij een stuk hout of een aantal planten boven het wateroppervlakte uitsteken. De focus ligt hierbij nog sterk op het aquatische deel.
Als er een flink deel boven het wateroppervlakte uitsteekt wordt er wel eens gesproken van een zogenaamd riparium. En als de focus echt naar het leven boven het wateroppervlakte verschuift, wordt er gesproken van een zogenaamd paludarium.
Typisch wordt er bij een paludarium aandacht besteed aan het luchtklimaat ten bate van de planten en dieren die deels of volledig boven het wateroppervlakte leven.
Bij een aquarium kan de luchtklimaat overigens ook een rol van betekenis spelen. Bijvoorbeeld wanneer er vissen rondzwemmen die hun zuurstof bovenwater halen.
Hieronder vind je een mooi voorbeeld van een riparium. Gemaakt door Ray McCune van Scaped Nature.
High tech versus low tech
Ook hier overlappen dimensies elkaar. Een biotoop is meestal low tech. Je zult de twee termen dan ook zelden in een zin tegenkomen. Maar een tropische zwartwater biotoop wordt verwarmd, en het water komt uit een RO-apparaat, waarmee onder meer mineralen uit het water wordt gehaald. Da’s dus eigenlijk best high tech. Maar het verwijst niet naar CO2.
Bij een landschap zien we het verschil in low tech en high tech altijd wel terug.
De mooie, vaak kleurrijke aquascapes, die veelal op het internet prijken zijn typisch high tech. Zoals de zogenaamde “Nederlandse school”, oftewel aquascapes die op Europese tuinen zijn geïnspireerd. Planten worden soms automatisch bemest met macro- en micronutriënten. Speciale aandacht is er voor CO2. En het licht boven de bak mag wat kosten. Slecht uitziende bladeren worden stelselmatig verwijderd. En het substraat moet er netjes bij liggen. Alles is gericht op gezonde planten.
Low tech aquascaping neemt aan populariteit toe. Hier ligt ook mijn passie. In basis betekent low tech dat er geen kunstmatige toevoeging van CO2 plaatsvindt. En daarmee ook (sterk) gedempt licht. Voor plantenvoeding kom je met kraanwater en uitscheiding door vissen al een heel eind. Deze benadering is deels gebaseerd op Diana Walstad.
Verder lezen?
- Voor nieuwkomers, maar misschien ook oudgedienden, is er een artikel over aquascaping voor beginner
- Wil je gaan scapen, lees dan het artikel over de kunst van aquascaping
Blijf scapen,
Ruud
PS. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me gerust een bericht: