Aquarium voor beginners

Leestijd 3 minuten / Laatst gewijzigd 10 augustus 2024 / Auteur Ruud de Keijzer

In een aquarium voor beginners spelen vissen doorgaans een hoofdrol. Om de hobby te leren zonder honderden euros uit te moeten geven of tegen meer gedoe aan te lopen dan je lief is, schrijf ik heel kort de belangrijkste richtlijnen op.

Aquarium benodigdheden

Glazen bak

Bij voorkeur een open, randloze bak die je nu en in de toekomst kunt aanpassen. Dus geen kant-en-klare, alles-in-een aquarium. Dit soort aquaria worden juist aan beginners vermarkt, maar kunnen juist gedoe opleveren en zijn beperkt, mocht je in de toekomst de bak iets anders willen inrichten.

De afmetingen hangen deels af van de vissoort die je wilt houden, maar is bij voorkeur ook toepasbaar voor toekomstige projecten. Ik haal hier gangbare maten en kleine variaties aan:

  • Nano: 36 cm breed * 24 – 26 cm hoog * 20 – 24 cm diep
  • Klein: 45 cm breed * 25 – 30 cm hoog * 20 – 25 cm diep
  • Gemiddeld: 60 cm breed * 30 – 36 cm hoog * 25 – 30 cm diep

Tip: voor open, randloze bakken, bepaald de hoogte van het glas niet de waterlijn. Je kunt nu of in de toekomst, de waterlijn best een stuk lager houden, om bijvoorbeeld een riparium te maken.

Kosten: 50 – 200 euro

Accessoires

  • Een ondermat
  • Een achtergrond: zoek op “statische raamfolie”, “frost” of “mat”, of donker maar wel lichtdoorlatend. Statische raamfolie kun je met wat water aanbrengen, is heel makkelijk af te halen en weer opnieuw aan te brengen.

Kosten 25 euro

Waterbeweging

Hier moet eigenlijk filter staan, maar het filteren van water laten we over aan planten. En ondanks dat water altijd in beweging is, zelfs als het niet voor het oog zichtbaar is, is mijn ervaring dat waterbeweging zinnig is. Ook planten (zie hieronder) zien er beter uit als het water dermate in beweging is dat de bladeren van planten in beweging zijn.

Een klein intern filtertje is prima. Mijn voorkeur is een kleine filter buiten het aquarium, omdat het minder in het zicht is. De filtermedia mag je eruit halen… Nogmaals, het doel is het water in beweging krijgen en houden. Het filteren van water laten we over aan planten.

Trek je he-le-maal niets aan van maten en het aantal liter per uur.

Kosten 25 euro

Verlichting

In basis heb je geen verlichting nodig, mits het aquarium op een goed verlichte locatie staat. Maar als dit de opzet is kun je wel last van reflecties krijgen en dus minder goed zicht op je bak hebben. Bij voorkeur plaats je het aquarium op een donkere locatie en maak je gebruik van kunstmatig licht. Dit hoeft absoluut geen aquarium verlichting te zijn.

Planten

Dood organisch materiaal of stof, en eventuele verontreiniging, wordt volledig door microbiota en planten gezuiverd. Voor microbiota hoef je niets te doen. Planten zul je zelf moeten toevoegen. Soms zijn planten niet gewenst in het aquarium zelf en zul je ze buiten het aquarium moeten plaatsen. Gezien de opzet van het aquarium voor beginners, gaan we ervan uit dat planten in het aquarium geplaatst kunnen worden.

Hierbij een lijstje met makkelijke planten die je ook bij tuincentra kunt kopen:

Makkelijke planten die je geregeld in de hobby aantreft:

  • Rotala rotundifolia
  • Cryptocoryne
  • Myriophyllum guyana: mijn favoriete plant voor kleine aquaria

Kosten: 20 euro

Vissen

Ga voor slechts 1 vissoort, of in de gemiddelde maat (60 cm breed), voor maximaal 2 zeer compatibele (sympatrische) vissoorten. Bij voorkeur een subtropische vissoort waar de watertemperatuur niet boven kamertemperatuur hoeft te worden verhoogd.

  • Nano*:
  • Klein*:
  • Gemiddeld*:

*Deze term slaat niet op de grootte van de vis, maar op de grootte van het aquarium.

Opruimers

Een aquarium zou een opruimploeg nodig hebben. Dat is een hele vreemde gedachte. Voor algeneters bijvoorbeeld moet je juist bewust algen kweken. Voor detrivoren moet je juist dood plantaardig materiaal toevoegen.

Algen hebben de meeste hobbyisten liever niet in hun bak. Dat is supermakkelijk te voorkomen. Dus deze “opruimers” slaan we over.

Dood plantaardig materiaal geldt hetzelfde, maar zou ik juist aanraden om het onderhoud makkelijker te maken. Dit klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Mensen associëren dood met verderf. Poepen doe je op een WC en vervolgens spoel je door. Aquatische wateren werken anders. Dood plantaardig materiaal vormt een voedselbron voor kleine vissen en sterkt tevens het immuunsysteem.

Je kunt (neo)caridina garnalen of zoetwaterpissebedden toevoegen, evenals slakken. Kleinere diersoorten zul je vanzelf zien ontstaan in het dood materiaal. Kleine vissen fourageren wat graag te ontdekken of ze iets eetbaars kunnen vinden in het materiaal.

Blijf scapen,
Ruud

PS. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur me gerust een bericht: